Khamis, 3 Ogos 2017

Self reminder

Assalamualaikum


I have one interesting story that i think i should tell you . You love your mom right ? . I really love my ibu .. 


So this is the story ...


Haritu ibu taksihat .. demam agak teruk (suspek denggi) tapi ALHAMDULILLAH tak ada pun .. demam biasa je .. so biasa lah kalau demam sekali dengan pakej .. hahaha .. so ibu sakit tekak nak cakap pun , korg pun faham kan .. no need for me to explain .. hihihih .. so tak adalahh aku call untuk cakap dengan ibu .. hahaha .. hampir 5 hari jugak aku tak bercakap dengan ibu .. call kat rumah pun semua tak berjawab sbb semua demam jgak ... krik krik krik je . Nak di jadikan cerita , time nie aku tengah exam .. biasalah kan mood exam nie .. mood jiwa kacau 😅


Hahahaha .. aku nie jenis suka call hari2 .. suka bercerita dengan ibu .. sekali ibu demam .. dah taktahu nak cerita kat sapa .. sampai sudah along aku lahh jadi mangsa aku .. kesian along tapi nak buat macam mana dah adikmu ini memang jenis jiwa kacau plus mengada-ngada ... ihihihi .. well umairah kan !!


Okok , berbalik pada cerita sepatutnya aku cerita .. aku teringat waktu ad sorang kawan cerita yang dia rindukan mak dia . Btw, sedekahkan al-fatihah untuk mak kawan mai ..


terima kasih, so jawapan aku bagi kat dia


'Sedekahkan alfatihah untuk mak kau .. doa banyak2 '


Tapi actually ....


Hanya dia je tahu apa yang dia rasa 😔.. Rasa rindu pada seorang ibu .. rasa inginkan kasih sayang luahan rasa dan segala-galanya .. tapi aku tahu dia kuat .. kuat untuk hadapi semuanya .. sebab Allah takkan uji hambaNya kalau dia takmampu .. am i right ? 


Pernah dia nangis cerita macam mana dia rindu mak dia .. Allah , time tu perkara yg dalam fikiran aku hanya lah ibu aku .. dan dia mesti rindu teramat sangat kat mak dia .. sebab time tu dia stress jugak so dia memerlukan seseorang untuk meluahkan apa yang dia rasa .. 


The way kita luahkan kat ibu dan orang selain dari ibu kita lain .. tersangat lain .. sebab ibu je yang paling memahami kita dan 


Kenapa aku bercerita sebab aku rasa aku yang tak dengar suara ibu dalam masa 5 hari pun .. dah meroyan call banyak kali lepas tu rasa macam tak ada orang nak dengar cerita aku ..  .. sampai along kata aku jiwa kacau .. hahaha .. walau kat sapa pun aku cerita , aku still rasa taksama macam aku cerita dengan ibu .. feeling dia lain (nantialongkataakuniemengada) tapi actually tu hakikat yang aku rasa .. rasa kosong .. tersangat kosong .. hanya untuk 5 hari tu .. kosong sekosongnya .. 

Rasa yang hanya kita je yang rasa .. tak semua akan rasa kalau dia tak lalui situasi tu .. Tapi situasi aku hanya untuk 5 hari , kawan aku dan orang lain yang tiada mak , macam mana perasaan dia ? .. we never know ...dan dari situ aku sedar sesuatu ...

Sometimes, apa yang kita rasa tak sama apa yang dia rasa .. so , the best way to help them are to be a goof listener, right ? .. 

Aku ada citer kat ibu pasal kawan aku , ibu pesan ,' kalau kita tak boleh tolong dia , kita dengar pun dah cukup okay dah tu'


Kesimpulan yang aku cuba nak huraikan dari cerita yang terabur kat atas tu yelah , sayangi mereka , hormati mereka ketika mereka masih ada .. sebab mereka adalah peneman yang terbaik yang ALLAH kirim untuk kita dan jangan kecewakan mereka dengan perkara yang sia-sia 




P/s : apa yang jadi waktu tu adalah pengajaran untuk aku supaya lagi menghormati dan menyayangi mereka dan sentiasa mendoakan mereka .. so sayangilah mereka  seperti mana mereka menyayangi kita ...
Catatan kaki : Cerita nie ditulis awal tahun haritu tapi dalam fon dan malas nak transfer kat blog , so sekarang ada masa baru nak transfer .. :) .... maaflah ayat aku terabur dan entah apa-apa entah .. 




    


Sabtu, 26 Mac 2016

Pengembaraan baru bermula ..

Assalamualaikum



                      21 March 2016 .. Pengembaraan baru bermula ,, hihih , macam upin ipin pun ada .. Welcome To UITM SEREMBAN 3 .


                           Hari first yang ada bersama .. hihihi , yang lagi 2 orang tu ada kat asrama . Actually dari rumah dengan UiTM S3 nie hanya satu jam sahaja . so , memang dekat sangat ..

Sekarang , perkenalkan roomate saya untuk 6 bulan .. mac-july

                                           MELAKA . PERAK . KEDAH . KELANTAN
                                                  HAS . KAKYATT . MAI . PIQA

 nie je kitaorang , tak ramai pun dalam 69 orang je .. yang barisan depan tu pembantu mahasiswa yang tolong bantu kitaorang waktu minggu destini siswa .

Dan juga , orang yang banyak membantu aku waktu aku masuk

Nur Rasyiqah binti Zabar . Terima kasih sebab tolong dari hari first sampai sekarang .. saranghaeee 


Lepas difikir-fikirkan balik kan , rasa taksia-sia mohon balik lepas frust takdapat masuk .. hihi , antaranya , aku belajar tempat yang dekat dan tak terlalu menyusahkan ayah untuk hantar aku pergi ..taksia-sia bersabar tunggu tawaran lain .. ALHAMDULILLAH . 


Jumaat, 25 Mac 2016

ALHAMDULILLAH

Assalamualaikum



"At times you may think everything is going wrong . Yet you don't realize that Allah is setting everything right"


Ya , tu yang aku fikir pada mulanya .. Kenapa aku tak boleh dapat macam orang lain dapat . Apa silap dengan pilihan aku . Apa guna aku mohon semua nie kalau satu pun aku taklayak . Macam-macam dalam fikiran aku ... Marah pada diri sendiri tu lebih dari segalanya .. Malu dengan semua orang pun ye jugak .. sampai rasa taknak jumpa semua orang .. Nak lari jauh-jauh dari tempat orang yang kenal aku ..

Tapi ,

Aku lupa , aku ada ibu dan ayah yang sentiasa support even aku  dah buat diaorang kecewa .. aku jugak ada kawan-kawan yang sentiasa bagi semangat ...

Aku jugak lupa ,

Erti REDHA .. redha dengan apa yang ALLAH dah tentukan , mungkin ada yang lagi baik dari nie ..
Erti SABAR ... sabar untuk menunggu yang lebih baik atau mungkin yang terbaik ...

.
.
.

everything yang aku tulis before aku dapat sambung belajar waktu aku frust menonggeng sebab tak dapat sambung study yang macam aku selalu angan-angankan ,  simpan rasa takpuas hati kat blog tapi takpublishkan pun .. nie baru rasa nak publishkan .. hihi

So , sekarang aku dah dapat sambung belajar dah .. kat UiTM SEREMBAN 3 dalam bidang Sains Pentadbiran dan Pengajian Polisi ..

Rabu, 12 Ogos 2015

REDHA MAI :)

Assalamualaikum



                                 Dah lama rasanya tak menaip .. Raya pun nak dekat habis dah . Tapi masih belum terlambat nak ucap  SELAMAT HARI RAYA ...

                 Family swag :)

Okey , kembali pada topik asal ... Semalam result upu keluar , so nak cakap TAHNIAH  kat semua yang berjaya ditawarkan ke universiti .. Belajar elok-elok . 
Kepada mereka yang takdapat masuk universiti tu , jangan mengalah dan berputus asa , 
Actually , aku tak dapat memana pun , permohonan aku tak berjaya jugak . 



Kecewa ? Sedih ? semua tu ada dalam kepala aku , sapa je tak sedih bila tak dapat pergi mana-mana . Bohonglahh kalau tak sedih , tak kecewa ... Lagi2 bila orang tanya ... rasa menyampah gila nak jawab ...Tapi aku lupa rezeki ALLAH tu luas .. Mungkin ALLAH nak bagi lambat sikit ... Ustaz Azhar Idrus kata

" Yang terbaik selalunya datang lewat . Maka Bersabar . Jangan berhenti berdoa . ALLAH suruh kita tunggu sekejap .Yang istimewa memang susah nak dimiliki "

P/S : lepas nie jgn ckp korg takcaya lagi , sedih weii 











Isnin, 25 Mei 2015

ROOMATES A5.T4.2

Assalamualaikum



                                   Heloooooo ... muahahaha , aku nak cerita sesuatu , yeahh ! , kalau tanya semua orang yang pernah duduk asrama atau yang pernah duduk sebilik dengan orang asing or orang yang baru kenal dan kita akan gelarkan dia as ROOMATES .. hihi , aku pun ada jugak , sama seperti orang lain. Mesti macam2 ragam manusia kita akan lihat dan tengokkan .. macam2 perkara baru kita belajar dari mereka ... mungkin dengan mengenali mereka kita akan berubah dari zaman jahiliyah or kita akan mengubah dia untuk kembali kejalan yang diredaiNYa , who knows ?




That's trueeeeeeeeeee ~ ~ ~ Allah kan sebaik-baik perancangan .. Siapa kita untuk menidakkan apa yang sudah tertulis untuk kita kan .. Okey berbalik pada kisah sebenar .. haha , just nak cerita pasal roomate yang 3 orang tu .. kenal mereka memang larrhh tak sampai setahun pun .. TAPI pelbagai benda dah berlaku .. haha , normallah kan hidup ... kalau sentiasa baik macam tak bestkan ? muahahahah ...


Mula2 kenal mereka .. waktu orientasi ,




Nie gambar waktu perhimpunan ,

haha , gambar nie je yang ada sebab waktu first time ada perhimpunan memang aku duduk dengan iqa ...

Nie aktiviti riadah kitaorang ,






Waktu outing ...



gambar yang atas nie waktu first time outing sesama .. hihi , waktu nie bulan ramadhan .. kitaorang pergi bazaar ramadhan .. ayam percik dia memang sedaaaaaapppp :)


               last outing bersama ... rindu ayam gunting , nasi kerabu dan air kelapa


Dan juga benda pelik yang kitaorang suka buat .. hahaha


                                      Iqlyl Hanani , Umairah , Nurul Adilah , Nor Atiqah



*adabanyakgambarlagitapimalasnaktunggudialoadingsoniejelahhhhhnantiakutambahkalaurajin







Jumaat, 6 Februari 2015

Untuk kamoooooo 😉

Assalamualaikum



                             

Trueeeeeeee ... Sebab kadang2 kita stress and jadi tak kuat pada perkara yang kita takut nak cuba or takut kita gagal untuk lakukannya , betul tak ? Kalau salah betulkan ehh ., 😅  

Untuk kamoo , yang sedang kuatkan diri , please read this , i really mean it .. 😉

Try to make the thing easy to you , fight for it .. You know sometimes the most difficult thing is the best for you .. Never loses the chance , keep praying , keep fighting and don't ever give up ... Just like you always told me 'mai , teruskan usaha usah menyerah' kan kan kan .. Ingat tak ??? So kau pun kene jugak berusaha selagi mampu sebab aku tahu kau bole buat , 

Kita sama2 fight untuk perkara yang kita taksure dalam hidup tapi kita kene sentiasa yakin dengan ALLAH ( bersangka baik ) ... Anything happen with reason .. Ada hikmah semua perkara tu berlaku .. Jangan putus kat tengah jalan .. Aku tahu kau takkan kecewa kan orang sekeliling kau cause you want them happy right ? One more thing , face it dan jangan lari jauh2 , hadapi dengan sabar dan redha , i'm verrryyy sure you can do it .. I'm always beside you when you need me .. Aja aja fightinggg 💪💪💪

P/s : maaf sebab taklupa ap yg ko bgth aq sbb aq rse ko dh byk tlg aq so skrg masa aq pulak  so here the way that i can tell you .. 😃😄😆😁



                                              

Hati kata lain tangan buat lain

Assalamualaikum



                       Pernah tak buat sesuatu tu dalam  hati kita cakap buat tu tapi alih-alih tangan kita buat perkara lain , buat benda lain tu means benda yang bertentangan dengan apa yang hati kita nak lakukan ,  lepas tu mula lerr rasa serba salah , lagi2 kalau dengan orang yang banyak berbakti dengan kita , rasa horrible gilaaaaa kan ke aku sorang je yang rasa ,


Ye , nie apa yang aku rasa aku patut buat kan kan kan ? , doakan aku mampu untuk lakukan , doakan aku kuat untuk tempoh semuanya , doakan aku supaya TAKKAN  sesekali lakukan lagiiii , untuk orang tu maafkan diri ini , kerana takdapat menyabari hati ini .. 😔😔😔