Sabtu, 15 Disember 2012

Travel To Terangganu

Assalamualaikum


                  Cuti sekolah tahun nie..kitaorang sekeluarga pergi melancong join busu dengan paklang..haha...macam family triplah..hihi...cuma maklong sekeluarga je tak join sebab ada hal...kitaorang pergi dari (9-14/12/2012)...Mula-mula cadang nak keluar hari sabtu malam..then tak jadi...so keluar ahad lepas sarapan...kemas-kemas barang masuk kereta...tetiba ada orang datang cakap ada orang meninggal (yang meninggal tu sedara ayah)...so tangguhkan kejap perjalanan tu..pergi tengok sedara ayah...then bertolak..tapi kat pertengahan jalan sesuatu tertinggal..so patah balik..nasib baik still dalam Melaka...dan akhirnya bertolak lepas zohor..hihi...Sesungguhnya kita mampu merancang , Allah yang menentukan segalanya......


betul tak ?...perancangan Allah paling terbaik...then gerak dari rumah sampai KL jumpa busu kat tol gombak..baru bertolak terus ke Terengganu...kitaorang sampai Terengganu pukul 1:00 pagi....kitaorang tidur rumah paklang..so jimat duit...haha....nak tengok tak berapa banyak barang yang kitaorang bawak..tu belum masuk dengan bantal dan segala benda lain lagi...hihi...maklumlah..perempuan...haha...
                                                             banyakkan?
                                      nie gambar waktu bertolak...hihi...

Hari Pertama ,  tu pergi Masjid Kristal , Taman Tamadun Islam , Pasar Kedai Payang dan makan keropok lekor...o yummy ....

 haha..nie kaklong dengan ayah bincang untuk beli tiket..mahal giler tiket dia...hurmm...cekik darah betul..haha....
             haha..dapat passport dia..huhu..siap dengan buku passport tu...
                                                         Ayah <3 Ibu


                          Happy Family Until JANNAH...Insyallah

haha..Taj Mahal...

   
                                                  gambar kat kincir air....

Waktu zohor pun dah sampai , so singgah kat Masjid Kristal solat zohor...huhu.cantik sungguh tempat dia....suara imam tu sungguh sedap...Subahanallah...

                     haha..nie je sempat amik..sebab azan zohor dah berkumandang...then waktu balik singgah Pasar Kedai Payang...beli ole2lah dari sana...haha...ibu beli keropok , kain batik dan adik-adik beli key chin untuk kawan-kawan diaorang...
                        haha..kedai semua jual sama je kan....
                                      haha..bajet je macam pilih nak beli :P


 before balik , singgah kat Kampung Losong  makan keropok lekor tu tak amik gambar sebab semua dah penat...

Hari kedua , kitaorang pergi Tasik Kenyir ,nak tahu tak , luas Tasik Kenyir seluas Singapura....hurmmm...naik bot nak pergi mandi air terjun...haha...ingatkan air dia sikit je..rupa nyerr...besarlah..haha...sikit rasa rugilah..sebab tak dapat mandi..haha...aku dengan kaklong tak mandi..kitaorang pun amik gambar plus baca novel sambil letak kaki kat air..huhu...

             time nak tunggu bot sampai , kitaorang amik gambar...buat kenangan..haha...







                                                    aku dengan maklang
                                                                jernihkan air dia
     haha... bot yang aku naik..haha...waktu nie tengah tunggu family busu dengan ibu..ada anak maklang jugak...then lepas tu pergi makan durian ..haha..tu aku tak join..sebab aku tak suka durian..hihi...

Hari Ketiga , kitaorang pergi petang-petang sebab nak tengok pantai...huhu...ombak kuat dan besar...lain daripada apa yang aku pernah tengok kat Tanjung Bidara , Melaka....Kitaorang pergi 2 tempat..tapi aku tak ingat nama tempat tu yang aku ingat satu je...hurmm...Pantai Batu Buruk....not badlah...main air..then main layang-layang...haha..first time ,  pegang layang-layang tu naik tinggi...hihi..thank to Ahmad Izzuddin..haha...sebab tolong ajar main layang-layang..rupanya senang je kalau angin tu kuat...haha...buat malu je :P....

                       haha..nie adik aku naim , nie baju hawai (dia cakap)
 
                                                            Ayah dan Naim

                                                         Maksu dan Qaisara...
nie tempat yang aku lupa nama..hihi....gambar yang bawah nie pulak kat  Pantai Batu Buruk...
                         nie time tengah main layang-layang..terima kasih along..
                            time tengah tunggu ombak...master dia budak baju belang biru , kuning...hihi

                                haha..qaisara main pasir , seronok tengok dia main...hihi...comelkan?
                           nie pulak Alham , kawan baik Naim merangkap sedara dan anak busu
waktu nie semua bertungku-lumus betulkan benang layang-layang sebab dah bersimpul antara satu sama lain..hihi...tulah..main layang-layang sorang satu , lepas tu main dekat-dekat dengan angin kuat...haha....kelakar je...balik dari tu singgah  basuh kaki yang dah kotor sebab main pasir dan makan kat situ...hihi...lepas tu balik rumah...

Hari Terakhir ,  bertolak balik dari Terengganu ke Melaka...hurmm..ucapkan selamat tinggal kat Terengganu dan welcome back to Melaka..haha...waktu nak balik kitaorang sarapan kat luar dekat kedai Mak Ngah Nasi Dagang kot...entahlah....tapi semua orang makan habis kecuali aku..haha...ibu kata sedap...tapi aku tak masuk dengan makanan tu..haha...then , waktu balik , singgah kedai beli keropok , ebab adik maksu tempah...hihi...pada masa yang sama , kereta busu terkunci..hihi..so tangguhkan perjalanan kat situ..dan tunggu orang datang betulkan...haha...waktu tu dah nak masuk zohor dan aa kedai makan so inggah untuk makan sebelum teruskan perjalanan..hihi...waktu kat kedai tu maksu belikan Hasanah teddy bear..bear jugak..haha...adalah sikit perasaan cemburu..hihi
                                                             nie dia teddy bear tu..
                                     nie waktu kat kedai makan untuk sarapan...

                                 nie konvoi tiga kereta ... hihi..innova , naza citra dan avanza.

Waktu kat hentian mana entah , kitaorang berpisah dengan paklang sebab paklang nak balik rumah dan tak sehaluan dengan kitaorang , kitaorang pulak lepak rumah busu semalam sebab nak tengok bola...haha...then pagi jumaat tu balik rumah..haha..before ampai rumah ayah berhenti kat hentian seremban ..beli Cool Blog...haha..syarat wajid kalau  singgah hentian....hihi..then ALHAMDULILLAH , sampai jugak rumah...Terima Kasih Ya Allah , sebab selamatkan perjalanan pergi dan balik kami....



P/S = nie video qaisara main dengan kucing...haha....untuk citer yang lagi panjang lagi boleh tengok ana punya blog....sebab dia suka bercerita....

video

Tiada ulasan:

Catat Ulasan