Selasa, 12 Februari 2013

Sambut Birthday Hidayah

Assalamualaikum...


                          Cerita nie dah lama tapi nak cerita jugak.....nak jugak...gedikssssss...haha....sekali-sekala je...hihi...ingat tak waktu mauludkan...sehari sebelum maulud hari lahir kawan mai , so untuk celebrate hari yang sama memang tak arr...so kitaorang rancang buat esok nyerr selepas acara kat asrama...hihi..waktu tu time cutikan...ermmm...dak Afifah ,dia datang bawak kek , dak Balqis pulak bawak KFC...tu semua tajaan diaorang sendiri...hihi...kitaorang tukang makan je...tapi...tabik spring kat diaorang lahh...sebab sanggup datang kat asrama celebrate...haha...so macam biasa gambar mesti ada...


...nie dia ... haha....tengok muka dia....senyum sampai ke telinga...haha...excited potong kek..hihi
          yang nie tak cukup seorang...dia datang lambat...hihi

ermmm...gambar nie je yang sempat snap...yang lain tengah sedap makan mana nak ingat ambik gambar...haha...okeylah....that's all for today,thank you

Ahad, 10 Februari 2013

Kelebihan Al Mulk

Assalamualaikum...



Kelebihan Surah Al-Mulk..




Ada diceritakan dalam al-Quran bahawa seorang yang ber'amal dengan surah al-mulk.. Bila tiba kematian dia, terus datang malaikat untuk menyoal.. Sebelum sempat menyoal, surah al-Mulk bercucuran keluar memenuhi wajah si mati.. Malaikat berkata "ya ahlul kitab.. Aku kenal kamu.. Kamu al-mulk.. Kenapa kamu datang ke sini?"

Seraya al-mulk menjawab "Wahai malaikat, sepanjang manusia ini hidup, dia ber'amal dengan aku.. Aku sebati di dalam kerongkang manusia ini.. Maka hadir aku ini untuk menghalang kamu dari menghukum manusia ini.."

Malaikat menjawab, "Wahai al-Mulk, tidak boleh menghalang tugas kami.."

Lantas surah al-Mulk datang kepada Allah.. "Wahai Allah.. Aku adalah kitab-Mu.. Aku mahu melindungi manusia itu.. Jika Engkau tidak mengizinkan, buanglah aku (al-mulk) dari Al-Quran MU.."

Maka Allah memberi keizinan kepada al-Mulk.. Terus al-Mulk kembali kepada manusia di kubur tersebut.. Sesampai di kubur, kelihatan malaikat menghampiri manusia.. Al-Mulk menjerit dengan gerunnya, "Ya malaikat! pergi kau dari sini! Aku telah mendapat kebenaran daripada Allah!! (malaikat terkejut dan pergi sepantas yang mungkin) aku akan menjaga manusia ini sehingga kiamat.. Aku tidak sanggup membiarkan manusia ini kesunyian kesorangan di dalam kubur.. Biarlah aku menjadi teman dia sehingga di bangkitkan kelak.."

*Nabi Muhammad saw berjanji sesiapa yang ber'amal surah al-Mulk akan terhindar daripada siksa kubur.. Wallahualam...

P/S: Rasulullah SAW tdk akan tidur sebelum Baginda SAW menyelesaikan (khatam) surah Al Mulk & As Sajadah.





Jalan-jalan dan library

Assalamualaikum...



                                        Ermm...Selamat Tahun Baru Cina kat semua yang menyambut nyerr....okey,tu baru intro..hihi...ermmm...minggu nie balik naik bas sebab nak cari buku kat popular dan nak jumpa Shuada Yunus...haha...bak kata orang sambil menyelam minum air...hihi...sambil beli buku , sambil tu jumpa kawan...maklumlah,dah lama tak jumpa....mula-mula pergi Popular Tesco tapi buku tak ada , then pergi Popular Jusco...haha..maklumlah sebelah-sebelah je....

                                                  penat berjalan , duduk kejap...
                                                hihi...dalam t*****s pun boleh

Before balik kitaorang singgah makan kat atas jejantas...burger dia ....o yummy............tak percaya , pergilah beli...kompem nak lagi....mai beli burger , shud beli ABC...


                                              erkk...yang JCO tu saja je...hihi....

Keesokkan hari nyerr pulak , kitaorang pergi library...mula-mula cadang yang pergi mai,shud,fifa,mira,zata dan echa....tapi yang datang cuma mai,shud dan fifa...haha...

                                               nie je yang sempat snap....haha...


Okeylah,bye...