Selasa, 14 Januari 2014

Kerja . Kerja . Kerja

Assalamualaikum




                                Akhirnya , mai dah bekerja . ceh ceh , haha . not badlah . Menarik jugak bekerja nie . Biasa nyerr mai nie bukan jenis orang yang mesra alam dengan orang pun ... haha ... nak tengok mai senyum pun susah kot sampai pernah waktu sekolah dulu ada someone nie bagi surat sebab ingat mai tak suka kawan dengan dia ... haha ... lawak gilerr time tu . Lagi satu benda mai nie bukan peramah pun kecuali dengan orang yang mai rapat ... haha ... sekali dah kerja nie , nah amik ko , kene sentiasa senyum je ... habis tu kene peramah , maklumlah kene cakap tentang itu ini ... First time dalam hidup ... huhu ...

                              Mula-mula semalam pergi mintak keje dengan ibu dan ayah ... haha ... habis tu lepas isi borang , dia panggil , dia cakap boleh pergi kerja esok ... haha ... tapi syukur arr kerja kat situ jumpa kawan-kawan sekolah rendah balik ... haha ... rindu diaorang ... bila dah jumpa buatlah jejak kasih kitaorang ... macam-macam ... masuk je keje mula-mula kemas apa yang patut lepas tu baru dia bagi mai keje ...

                          Ingatkan kene gunting kain jugak macam kengkawan , alih-alih diaorang suruh aku keje bahagian tudung pulak ... haha ... menariklah tapi bosan sebab tak ada kawan nak berborak ( konakkejekenakberborak =,=" ) ...  apa-apa pun , pengalaman bekerja memang menarik ... banyak perkara lagi yang perlu dipelajari epecially senyuman :) ... haha ...




Sabtu, 11 Januari 2014

Bahasa Arab :))

Assalamualaikum,


Orang A
 Bahasa Arab ???
Susah ??
Kenapa kenapa Kenapa ???

Orang B
Bahasa Arab ???
Yeke susah ??
Senang jelahh !!!

haha  ... sebenarnya bergantung pada diri sendiri jugak ... kalau kita minat takkan menjadi masalah punya ... percaya lahhh ... tapi kalau kita tak minat tapi ada usaha pun boleh je nak berjaya ... ceh ceh , mai nak cerita nie kat someone nie ... haha ... sebenarnya kalau nak ikut pengalaman mai lahh ... memang anti gila dengan arab nie ... haha ... tapi nak buat macam mana nak buat kene hadapi jugakkan ... haha ... ALHAMDULILLAH , betul cakap ustaz , lapangkan hati , INSYALLAH mesti boleh.

Waktu form 1 jangan cerita lahh , menangis kat ibu sebab tak nak amik arab ... tup tup , sampai PMR aku amik jugak arab tu ... haha..time tu lepas habis je exam , mai cakap kat ibu ," kalau mai gagal jangan marah ehh , ibu yang paksa mai amik" ... Waktu result keluar , ALHAMDULILLAH tak gagal pun arab tu cuma dapat C je

Form 4 memang dah tak nak amik arab tapi amik jugak ... haha ... ermmm , malam waktu sebelum exam tu cuak jangan cakap arr ... nak menangis je ehh bukan nak tapi dah menangis dah ... haha ... mesej kaklong suruh dia call mai ... along tefon je menangis sebab takut eok nak jawab apa ... along apa lagi dia bagilah kata-kata semangat ... haha ... hafal karangan pun tak masuk langsung ... baca apa pun entah apa entah ... bohonglah kalau cakap tak faham apa-apa ... haha ... sebab tak banyak vocab arab ... ermm ... faham-fahamlah sendiri...

Habis je exam rasa macam lega yang tak terkata ... haha ... paling lawak ustazah datang kat mai , tanya macam mana okey , time tu cakap bolehlah tapi dalam hati , maafkan saya , ustazah 

Ermm , thank kat Anis . Salihin . Amirahani . Farhannah . Ain . Hidayah . Hafizah . Azmina . Kecik . Omeng . Kinah . Faiz . Munir . Fizi . Arif
Teman-teman yang sentiasa bersama...especially to Anis Najihah & Nur Salihin sebab terlalu banyak bersabar mengajar bahasa arab ... walaupun time tu dah terlalu fed up ... Syukran jugak kat Ustaz Asri & Ustazah Tibidah ... 


kalau pun kita gagal , kita perlu bagkit balik ... buatlah perlahan - lahan meti boleh ... kalau mai boleh buat mesti awak bolehlah ... haha ...

Sebenarnya , belajar arab nie best ... sangat best ... kalau tak percaya , cuba bukak al-quran lepas tu baca , mesti dalam banyak-banyak perkataan arab tu korang mesti faham ... walau macam mana korang tak suka arab pun kalau korang tahu makna dia memang akan rasa seronok punya ... 




p/s : credit to someone , nielah pengalaman akk , haha , itulah kenyataan nyerr ... haha ... it's up to you ... nah , akk dah cerita dah ... semua nyerr terpulang kat diri kita sendiri , kalau kita nak benda tu mesti kita akan cuba dapatkan nyerr , kalau kita tak nak ermm mungkin suruh beribu kali pun entah buat atau tak ... haha jangan lupa doakan result spm akk aw ... cuak gilerrrr nie ... opss , before lupa , Allah pilih kita untuk jadi salah seorang hambaNya yang mempelajari bahasa syurga nie kan ? mungkin ada rezeki kita dengan bahasa arab nie ... no one know , apa yang Allah rancang untuk kita , betul tak ??? Nanti dah baca whatsapp akk ... huhu ... i'm waiting :))