Khamis, 20 November 2014

WHAT'S STOPPING YOU ?

Assalamualaikum


                             



YAKIN & RAJIN

Ustaz pesan

"Sifat pelajar CEMERLANG adalah mereka yang selaluYAKIN dan RAJIN dalam melakukan sesuatu"

"Kita kene rajin supaya ALLAH nampak usaha kita nak berjaya , baru ALLAH bole bagi apa yang kita patut dapat , kalau tak dapat sekali pun , means ALLAH ada rancangan lagi baik untuk kita , remember ALLAH sebaik-baik perancang kan .. Kita hambaNYa hanya mampu berdoa :) "

"Sifat orang GAGAL adalah mereka yang MALAS dan TIDAK YAKIN dalam melakukan seuatu"

"Kita TAK BOLEH malas dalam melakukan sesuatu perkara sebab natijahnya kita yang takdapat apa2 , kita juga TAK BOLEH tidak yakin dalam apa pun perkara yang kita lakukan sebab tu maknanya kita waswas tentang perkara tu , waswas tu kan sifat syaitan"

TAPIIIIIIII ,
akan ada PENGHALANG KEJAYAAN ..
yang boleh membuat kita susah untuk berJAYA ,

iaitu ....

1. HUBUNGAN kita dengan ALLAH s.w.t

"Kadang2 kita terlalu sibuk dengan assignment dan terkejar2 dengan kelas sampai tahap kita solat pada akhir waktu or kadang2 kita qada' solat yang kita tinggal ,  betul tak ? , kita lupa pada tugas kita yang paling penting iaitu tugas kita pada ALLAH , kita terlalu kejar duniawi sampai lupa tentang akhirat .. sama2 kita perbaiki diri agar kita bole sama2 masuk SYURGA .. 

"Kita boleh busykan diri kita hampir 24/7 sehari dengan pelajaran , sanggup stay up semata2 nak study , nak siapkan assignment sebab nak hantar kat lecturer dengan kadar yang segera takut markah untuk carry mark rendah kan ? why not , kita adakan masa kita sejam untuk bermunajat kepada ALLAH , bangun awal pagi before azan subuh buat solat tahajjud , solat hajat , solat sunat taubat or apa2 solat sunat kan ... "

2.HUBUNGAN kita dengan MANUSIA

"Before exam tu pergi lah mintak maaf kat sesapa yang kita rasa ada terkecilkan hati mereka , kalau bole mintak maaf kat semua orang , but the most IMPORTANT pada IBU dan AYAH kita .. sebab ALLAH akan redha if ibu dan ayah kita redha kan apa yang kita lakukan ! , Mintak supaya parent kita halalkan segalanya dan doakan kejayaan kita didunia mahupun diakhirat :) "


okeylarrh tu je dari aku , yang baik semua datang dari ALLAH yang buruk semua atas kesilapam aku .. oppsss , before lupa aku just nak kata korang jangan terlalu or terlebih yakin pulak nanti takut bila takdapat korang kecewa tak sudah .. MOST IMPORTANT is percaya pada qada dan qadar ALLAH , semua dah tertulis , insyallah .. sentiasa bersangka baik dengan ALLAH

P/S ; sumber rujukan daripada ceramah oleh seorang ustaz di KMNS . SYUKRAN ustaz atas perkongsian yang diberikan . ilmu yang bermanfaat perlu dikongsi bersama :)

nah , nie gambar yang aku amik kat mr.google .







Selasa, 18 November 2014

Study Week

Assalamualaikum ...







                              Macam biasa .. aku memang tak reti berbahasa ... haha ... seminggu study week memang buat aku busy dan tertekan ... sebab aku tak suka tengok orang yang terlalu struggle belajar ... haha ... rasa menyampah .. dan tak pasal2 nanti aku nangis .. paling tak bole blaa kalau orang tanya macam nie

1."mai , kau dah study tak , kau study apa , "
2."mai , kau baca apa .. kau faham tak apa yang kau baca"
3."mai , kenapa kau baca bab belakang je , kau dah hafal semua yang bab awal ke "
4."mai , kau rasa aku bole jawab tak exam nanti "


haha .. tu larhh antara soalan yang aku dapat .. ada yang lain .. kalau taip semua memang tak lerr ..
aku jawab macam nie .. apa yang aku jawab semua POYO

1."kau nampak tak aku study ke tak" or "Alhamdulillah , dah study dah , study atas katil"
2."Insyallah , aku faham .. kalau tak faham aku dah tanya dah semua orang "
3."Entah tetiba teringin nak baca bab belakang je , sebab cikgu kata biasanya bab belakang banyak keluar esei "
5."Mana aku tahu kau boleh jawab ke tak ,  kau yang belajarkan .. tapi apa2 pun jangan lupa niat belajar dan exam kerana ALLAH . semoga ALLAH permudahkan urusan kita kat sini "

poyokan jawapan aku .. tapi tu larrh yang aku cakap...tapi dalam hati lain larhh aku cakap ...  hahah .. actually , nampak macam tak ada apa2 pun pasal soalan tu yang bole buat aku bengang dan stress .. aku tak suka je .. aku rasa menyampah .. entahlarhh .. eveyone have their own opinion , right ?

yang paling tak bole blaaa ,  aku telefon ibu lepas tu cakap aku menyampah tengok diaorang study .. haha , siap menangis lagi .. haha , ibu siap suruh aku keluar dari matrik tu , pergi jalan2 tenangkan fikiran dan hati .. haha , last2 pergi dengan roomate , kitaorang pergi pasar malam .. time tu terbang rm 18 sebab beli makanan .. haha


By the way , waktu aku study week , ada seorang je yang bersama aku , dia je yang tahu aku punya stress dan aku suka cara  dia belajar , santai je .. buat aku rasa tak stress bila bersama dia .. haha , dia roomate aku , budak sains modul 1 ..

Thank YOU Nurul Adilah ..




KoKu KMNS ....

Assalamualaikum


     
                             Lama gila tak menaip , haha , busy gilerr , ermm , kehidupan still sama , still pelajar matrikulasi , muaahhaha , macam2 benda happen dalam waktu yang sangat singkat ... beribu kenangan tercipta .. sekarang cuti sem , actually dah nak habis dah cuti sem , matrik cuti 2 minggu je , haha , sekejap sangat tapi tak pelahh ... kata jalan short cut nak masuk degree kan .. haha ... biarkan gambar berbicara ...


nie gambar time ada perlawanan bola baling , kelas kitaorang saguhati je ... 
tapi paling penting semangat kesukanan dan 
support dari kawan2 ...


 Gambar nie pulak , gambar hari terakhir kitaorang bersukan  sebab sem 2 dah tak ada koku 
sem 2 kene belajar benda lain , haha









                                         rasa nyerr itu je citer pasal KOKU , hihi .....