Khamis, 20 November 2014

WHAT'S STOPPING YOU ?

Assalamualaikum


                             



YAKIN & RAJIN

Ustaz pesan

"Sifat pelajar CEMERLANG adalah mereka yang selaluYAKIN dan RAJIN dalam melakukan sesuatu"

"Kita kene rajin supaya ALLAH nampak usaha kita nak berjaya , baru ALLAH bole bagi apa yang kita patut dapat , kalau tak dapat sekali pun , means ALLAH ada rancangan lagi baik untuk kita , remember ALLAH sebaik-baik perancang kan .. Kita hambaNYa hanya mampu berdoa :) "

"Sifat orang GAGAL adalah mereka yang MALAS dan TIDAK YAKIN dalam melakukan seuatu"

"Kita TAK BOLEH malas dalam melakukan sesuatu perkara sebab natijahnya kita yang takdapat apa2 , kita juga TAK BOLEH tidak yakin dalam apa pun perkara yang kita lakukan sebab tu maknanya kita waswas tentang perkara tu , waswas tu kan sifat syaitan"

TAPIIIIIIII ,
akan ada PENGHALANG KEJAYAAN ..
yang boleh membuat kita susah untuk berJAYA ,

iaitu ....

1. HUBUNGAN kita dengan ALLAH s.w.t

"Kadang2 kita terlalu sibuk dengan assignment dan terkejar2 dengan kelas sampai tahap kita solat pada akhir waktu or kadang2 kita qada' solat yang kita tinggal ,  betul tak ? , kita lupa pada tugas kita yang paling penting iaitu tugas kita pada ALLAH , kita terlalu kejar duniawi sampai lupa tentang akhirat .. sama2 kita perbaiki diri agar kita bole sama2 masuk SYURGA .. 

"Kita boleh busykan diri kita hampir 24/7 sehari dengan pelajaran , sanggup stay up semata2 nak study , nak siapkan assignment sebab nak hantar kat lecturer dengan kadar yang segera takut markah untuk carry mark rendah kan ? why not , kita adakan masa kita sejam untuk bermunajat kepada ALLAH , bangun awal pagi before azan subuh buat solat tahajjud , solat hajat , solat sunat taubat or apa2 solat sunat kan ... "

2.HUBUNGAN kita dengan MANUSIA

"Before exam tu pergi lah mintak maaf kat sesapa yang kita rasa ada terkecilkan hati mereka , kalau bole mintak maaf kat semua orang , but the most IMPORTANT pada IBU dan AYAH kita .. sebab ALLAH akan redha if ibu dan ayah kita redha kan apa yang kita lakukan ! , Mintak supaya parent kita halalkan segalanya dan doakan kejayaan kita didunia mahupun diakhirat :) "


okeylarrh tu je dari aku , yang baik semua datang dari ALLAH yang buruk semua atas kesilapam aku .. oppsss , before lupa aku just nak kata korang jangan terlalu or terlebih yakin pulak nanti takut bila takdapat korang kecewa tak sudah .. MOST IMPORTANT is percaya pada qada dan qadar ALLAH , semua dah tertulis , insyallah .. sentiasa bersangka baik dengan ALLAH

P/S ; sumber rujukan daripada ceramah oleh seorang ustaz di KMNS . SYUKRAN ustaz atas perkongsian yang diberikan . ilmu yang bermanfaat perlu dikongsi bersama :)

nah , nie gambar yang aku amik kat mr.google .







Tiada ulasan:

Catat Ulasan