Khamis, 3 Ogos 2017

Self reminder

Assalamualaikum


I have one interesting story that i think i should tell you . You love your mom right ? . I really love my ibu .. 


So this is the story ...


Haritu ibu taksihat .. demam agak teruk (suspek denggi) tapi ALHAMDULILLAH tak ada pun .. demam biasa je .. so biasa lah kalau demam sekali dengan pakej .. hahaha .. so ibu sakit tekak nak cakap pun , korg pun faham kan .. no need for me to explain .. hihihih .. so tak adalahh aku call untuk cakap dengan ibu .. hahaha .. hampir 5 hari jugak aku tak bercakap dengan ibu .. call kat rumah pun semua tak berjawab sbb semua demam jgak ... krik krik krik je . Nak di jadikan cerita , time nie aku tengah exam .. biasalah kan mood exam nie .. mood jiwa kacau 😅


Hahahaha .. aku nie jenis suka call hari2 .. suka bercerita dengan ibu .. sekali ibu demam .. dah taktahu nak cerita kat sapa .. sampai sudah along aku lahh jadi mangsa aku .. kesian along tapi nak buat macam mana dah adikmu ini memang jenis jiwa kacau plus mengada-ngada ... ihihihi .. well umairah kan !!


Okok , berbalik pada cerita sepatutnya aku cerita .. aku teringat waktu ad sorang kawan cerita yang dia rindukan mak dia . Btw, sedekahkan al-fatihah untuk mak kawan mai ..


terima kasih, so jawapan aku bagi kat dia


'Sedekahkan alfatihah untuk mak kau .. doa banyak2 '


Tapi actually ....


Hanya dia je tahu apa yang dia rasa 😔.. Rasa rindu pada seorang ibu .. rasa inginkan kasih sayang luahan rasa dan segala-galanya .. tapi aku tahu dia kuat .. kuat untuk hadapi semuanya .. sebab Allah takkan uji hambaNya kalau dia takmampu .. am i right ? 


Pernah dia nangis cerita macam mana dia rindu mak dia .. Allah , time tu perkara yg dalam fikiran aku hanya lah ibu aku .. dan dia mesti rindu teramat sangat kat mak dia .. sebab time tu dia stress jugak so dia memerlukan seseorang untuk meluahkan apa yang dia rasa .. 


The way kita luahkan kat ibu dan orang selain dari ibu kita lain .. tersangat lain .. sebab ibu je yang paling memahami kita dan 


Kenapa aku bercerita sebab aku rasa aku yang tak dengar suara ibu dalam masa 5 hari pun .. dah meroyan call banyak kali lepas tu rasa macam tak ada orang nak dengar cerita aku ..  .. sampai along kata aku jiwa kacau .. hahaha .. walau kat sapa pun aku cerita , aku still rasa taksama macam aku cerita dengan ibu .. feeling dia lain (nantialongkataakuniemengada) tapi actually tu hakikat yang aku rasa .. rasa kosong .. tersangat kosong .. hanya untuk 5 hari tu .. kosong sekosongnya .. 

Rasa yang hanya kita je yang rasa .. tak semua akan rasa kalau dia tak lalui situasi tu .. Tapi situasi aku hanya untuk 5 hari , kawan aku dan orang lain yang tiada mak , macam mana perasaan dia ? .. we never know ...dan dari situ aku sedar sesuatu ...

Sometimes, apa yang kita rasa tak sama apa yang dia rasa .. so , the best way to help them are to be a goof listener, right ? .. 

Aku ada citer kat ibu pasal kawan aku , ibu pesan ,' kalau kita tak boleh tolong dia , kita dengar pun dah cukup okay dah tu'


Kesimpulan yang aku cuba nak huraikan dari cerita yang terabur kat atas tu yelah , sayangi mereka , hormati mereka ketika mereka masih ada .. sebab mereka adalah peneman yang terbaik yang ALLAH kirim untuk kita dan jangan kecewakan mereka dengan perkara yang sia-sia 




P/s : apa yang jadi waktu tu adalah pengajaran untuk aku supaya lagi menghormati dan menyayangi mereka dan sentiasa mendoakan mereka .. so sayangilah mereka  seperti mana mereka menyayangi kita ...
Catatan kaki : Cerita nie ditulis awal tahun haritu tapi dalam fon dan malas nak transfer kat blog , so sekarang ada masa baru nak transfer .. :) .... maaflah ayat aku terabur dan entah apa-apa entah .. 




    


Tiada ulasan:

Catat Ulasan